Jasno
15°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Toto musíte vidieť! Robot dokáže balansovať s ceruzkou!
Zdielať na

Toto musíte vidieť! Robot dokáže balansovať s ceruzkou!

Balansovanie s ceruzkou na prste nie je niž jednoduché. Najmä ak je zastrúhaná. O to väčší obdiv si zaslúži výtvor konštruktérov z univerzity v Zurichu. Zostrojili robotické zariadenie, ktoré dokáže balansovať s ceruzkou postavenou na hrote. Na videu si ho môžete pozrieť v plnom nasadení.

Možno sa to nezdá, ale takto fungujúce robotické zariadenie je mimoriadny úspech. Balansovanie s veľkými tyčami a inými nestabilnými predmetmi je obľúbeným orieškom, ktorý lúskajú robotickí konštruktéri na celom svete. Ceruzka je však tak malá, že doteraz sa nikomu nič podobné nepodarilo. Navyše, to zariadenie sa pri udržiavaní ceruzky v rovnováhe riadi vlastným zrakom. Používa totiž dve kremíkové sietnice. Tie reagujú na zmeny v dopadajúcom svetle a podľa toho sa potom riadia pohyby ramena s ceruzkou. Je to veľmi jednoduché riešenie, ktoré sa svojim princípom blíži k biologickému zraku. Robotovi tak stačia dva snímače postavené v pravom uhle na to, aby v každom momente vedel odhadnúť polohu ceruzky a udržal ju vo vertikálnej polohe.

Ako nadupaný stojan na ceruzky to nie je zlé:-) V budúcnosti však aj tento experimentálny aparát poslúži pri vývoji čoraz dokonalejších robotov.